Четвер, 25.04.2024, 23:14

Головна » 2010 » Вересень » 17 » «Карпати» – «Боруссія» – 3:4
16:33
«Карпати» – «Боруссія» – 3:4
 
  Рівно 40 років тому Львів вперше приймав матч європейського рівня – «Карпати» у поєдинку нині вже неіснуючого Кубка кубків приймали румунську «Стяуа». А сьогодні «зелено-білі» знову ж таки вперше вийшли на поле рідної «України», аби зіграти у зустрічі групового етапу Ліги Європи. Суперник у підопічних Олега Кононова був більш ніж знаний – один з грандів німецького футболу «Боруссія» з Дортмунда. Як і в далекому 1970 гра закінчилася прикрою поразкою карпатівців. Причому вирішальний гол наша команда знову пропустила перед самим фінальним свистком. Відмінність полягає лише в тому, що тоді гол Татару був єдиним у грі, а цього разу глядачі їх побачили аж сім. А ще обидві ці поразки об’єднує те, що вони з розряду прикрих, але соромно за них не може бути в жодному разі. 

  Перед грою у керманича «Карпат» виникли серйозні кадрові проблеми. Через вилучення у матчі з «Галатасараєм» не могли допомогти своїм партнерам правий захисник Артем Федецький та центрфорвард Сергій Кузнецов. Замість першого прогнозовано вийшов Тарас Петрівський, а позицію на вістрі атаки Олег Кононов довірив Вільяму Батісті.

Саме Батіста мав стовідсоткову нагоду, аби стати героєм дебюту матчу. Вже на 3-й хвилині Худоб’як класно вивів його у прорив, захисники помилися при створенні штучного офсайду і бразилець опинився сам на сам з кіпером. Зіграв Вільям, на жаль, не найкращим чином – спочатку, щоправда, технічно прибрав оборонця, який встиг повернутися назад, однак пробив хоча й сильно, але прямо в ноги Вайденфеллера. А ще менш як за десять хвилин Батіста отримав ушкодження коліна і змушений був залишити поле. 

Позицію центрфорварда зайняв Зеньов, а на лівому краю атаки почав діяти Кополовець, який і замінив Батісту. Однак трапилося це вже після того, як на табло загорілися цифри 0:1. На 11-й хвилині німці провели проникаючу атаку по центру і Барріос увірвався в карний майданчик. Форварду «Боруссії» кинувся в ноги Андрій Тлумак, а Неманья Тубіч намагався вибити м’яч у підкаті. В підсумку Барріос опинився на газоні. Арбітр вирішив, що правила порушив кіпер і нагородив його «гірчичником», призначивши при цьому ще й пенальті. Шахін вирок виконав бездоганно – 0:1. 

Наступні 15 хвилин гра була рівною – події розвивалися головним чином між двома карними майданчиками і, як наслідок, воротарі роботи практично не мали. А на 27-й хвилині на своїй половині поля обрізався Олег Голодюк. Хавбека «зелено-білих» обікрав Гьотце, який миттєво зіграв на партнера, отримав пас у відповідь і з близької відстані переправив м’яч у сітку – 0:2.

В цей момент скептики, які прогнозували перед грою поразку «Карпат» без жодних шансів на успіх, напевне, почали пишатися своїми здібностями оракула. Однак подальший перебіг подій на всі сто відсотків переконав усіх, що «зелено-білі», як і говорив напередодні матчу Олег Кононов, не мають наміру вмирати в «групі смерті». Щоправда, на 35-й хвилині рахунок ледь не став 0:3: Гьотце в падінні віддав на Барріоса, який з 10-ти метрів розстрілював Тлумака, але наш кіпер зіграв просто фантастично! А за хвилину до свистка на перерву карпатівці повернули інтригу в матчі. Наші хлопці провели стрімку контратаку, в фіналі якої Тарас Петрівський зробив довгу діагональ на Михайла Кополовця. Лівий крайній в дотик переправив на Сергія Зеньова, який в боротьбі з двома захисниками відкинув м’яч Олегу Голодюку і той знайшов шпаринку, через яку круглий залетів у сітку – 1:2.

Гол «у роздягальню» додав нашим хлопцям наснаги та віри в свої сили і по перерві ми побачили на полі зовсім інші «Карпати». «Зелено-білі» одразу після поновлення гри перейшли на половину поля суперника і дали зрозуміти, що тепер саме вони мають намір нав’язати німцям свою гру. Вже на 48-й хвилині Голодюк врозріз віддав на Зеньова, але того в останній момент випередив кіпер. На 51-й хвилині все той же Зеньов опинився в мінімальному офсайді після пасу Годвіна. 

Нарешті, за хвилину рахунок став 2:2! Як виявилося, у німців також далеко не сталеві нерви. Під пресом карпатівців припустився помилки Хуммельс, якого обікрав Кополовець і не зближуючись з кіпером влучно пробив. А на 63-й хвилині «Карпати» ледь не забили третій, щоправда, дещо курйозний гол: рикошетом від Голодюка м’яч ледь не залетів у кут воріт – в останню мить кіпер встиг його накрити.

Буквально тут же, намагаючись щось змінити в грі, Юрген Клопп провів подвійну заміну, випустивши на поле одразу двох поляків: Левандовські вийшов замість Гросскройтца, а Блащіковські – замість Кагави. Треба сказати, що цей хід коуча «Боруссії» виявився доволі вдалим і врешті решт зіграв чи не вирішальну роль у перемозі гостей. Але це все було в самому кінці гри, а до того дуже близькими до перемоги були господарі. 

Щоправда, першими (причому двічі поспіль) знову вийти вперед могли німці, коли на 76-й хвилині Шахін зі штрафного влучив у поперечку, а на добиванні першим був хтось з гравців «Боруссії», але пробив він повз стійку. Ще за хвилину після подачі корнера головою пробив Левандовські, але Тлумака знову підстрахувала поперечка. І тут же «Карпати» провели блискавичну контратаку, Кожанов вискочив віч-на-віч з кіпером «Боруссії» і не залишив тому ніяких шансів на порятунок – 3:2. А ще за дві хвилини рахунок міг стати 4:2: Голодюк пробив з лінії штрафного майданчика – м’яч пройшов над поперечкою. 

У цей момент трибуни «України» просто шаленіли в очікуванні щастя, яке було так близько. Як це не прикро, але мусимо констатувати, що його вболівальники «Карпат» так і не дочекалися. До перемоги, з врахуванням компенсованого часу, карпатівцям не вистачило якихось сім хвилин. Напевне, десь не вистачило досвіду, десь забракло трохи майстерності, а швидше за все, просто везіння цього разу було не з нами. А найприкріше, що пропустивши третій гол на 87-й хвилині (Барріос зіграв в стіночку з партнером і реалізував вихід сам на сам з Тлумаком), «зелено-білі» не зуміли втримати й нічийний рахунок. Це Гьотце вже в компенсований час отримав м’яча на межі офсайду і ударом від ближньої стійки забив переможний для гостей гол – 3:4.

Так, «Карпати» програли, але найкращою оцінкою їхньої гри був шалений шквал аплодисментів переповнених трибун. Глядачі стоячи дякували своїй команді за ту гру, яку вони показали в очному протистоянні з таким сильним суперником та й загалом за свято під назвою Ліга Європи, яке цього сезону ще щонайменше двічі завітає до нашого міста. Але сьогодні наш апетит став ще більшим – ми віримо, що «Карпатам» до снаги грати і в іграх плей-оф, які триватимуть весною наступного року.

Переглядів: 500 | Додав: Urist | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]